Skip to main content

«  Bekijk onze kennisbank

Wat doet een POB’er? Verschil met de bedrijfsarts en arboarts uitgelegd

8 juli 2025

4 min leestijd

Door Hilde van Dijke

Verschil POB, bedrijfsarts en arboarts

Als werkgever of HR-professional verwacht je bij verzuim dat je medewerker contact met een arts van je eigen arbodienst. Maar in de praktijk spreekt je medewerker ook andere zorgprofessionals – zoals een POB’er. Dat roept vragen op: wie is dat precies? Wat mag je van zo’n gesprek verwachten in een verzuimtraject? 

Als HR-professional of werkgever wil je kunnen uitleggen wie die POB’er is, wat hij of zij doet en wat je medewerker mag verwachten van zo’n gesprek. Vanuit mijn rol als praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) bij ADXpert voer ik dagelijks gesprekken met medewerkers, altijd onder taakdelegatie van de bedrijfsarts. Wat dat is en wat mijn rol is, lees je in dit artikel. 

Aan het eind van dit artikel weet je: 

  • Wie er onderdeel zijn van het medisch team (bedrijfsarts, arboarts, POB’er) 
  • Wat je mag verwachten van een gesprek met een POB’er 
  • Hoe je dit kunt uitleggen aan je medewerker en gebruiken om het verzuimproces soepel te laten verlopen. 

Zodat jij zeker weet hoe het zit en dat ook aan je medewerker kunt uitleggen. 

Wie is wie binnen het medisch team? 

Als werkgever of HR-professional krijg je in het verzuimproces te maken met verschillende zorgprofessionals. Soms spreek je een bedrijfsarts, soms een arboarts, en steeds vaker een POB’er. Maar wie doet wat? En waarom krijgt je medewerker niet altijd direct een bedrijfsarts te spreken? 

Een goede uitleg begint bij inzicht in het medische team van de arbodienst. Want pas als jij weet wie welke rol vervult, kun je die informatie ook duidelijk overbrengen op je medewerker. 

De bedrijfsarts 

De bedrijfsarts is een arts die de opleiding bedrijfsgeneeskunde, specialisme arbeid en gezondheid heeft afgerond. Hij is medisch specialist en eindverantwoordelijk voor alle medische beoordelingen binnen het verzuimtraject. Hij of zij mag formele documenten opstellen zoals een probleemanalyse, inzetbaarheidsprofiel of actueel oordeel. De bedrijfsarts beslist ook bij twijfel, conflicten of als er sprake is van complexe medische problematiek. 

De arboarts 

Een arboarts is een basisarts zonder specialisatie in bedrijfsgeneeskunde. In de praktijk mag hij of zij precies hetzelfde doen als een bedrijfsarts: medische gesprekken voeren, adviezen geven én formele documenten opstellen zoals een probleemanalyse, inzetbaarheidsprofiel en actueel oordeel. 

Het verschil zit in de opleiding: de arboarts is nog niet gespecialiseerd in arbeid en gezondheid. Hij of zij heeft vaak een ander specialisme en werkt onder supervisie van de bedrijfsarts. De bedrijfsarts blijft altijd eindverantwoordelijk voor het traject. Die leest mee, stuurt bij indien nodig en ondertekent documenten waar nodig. 

Lees ook ons artikel Vijf verschillen tussen arboarts en bedrijfsarts voor een duidelijke vergelijking tussen deze twee medische rollen.  

De POB’er 

De derde rol binnen het medisch team is de POB’er – een zorgprofessional zonder artsenopleiding, maar met een belangrijke rol in de begeleiding.  

Een POB’er is géén arts, maar een opgeleide professional die onder taakdelegatie werkt van de bedrijfsarts. Ze voert gesprekken met medewerkers over belastbaarheid, re-integratie en voortgang – met name bij psychosociale klachten of in de beginfase van verzuim. 

Wat belangrijk is: een POB’er geeft geen medisch oordeel, stelt geen formele documenten op en legt medische vragen altijd terug bij de bedrijfsarts. Alles wat zij vastlegt, wordt gelezen en gefiatteerd door de bedrijfsarts. 

Iedere medewerker wordt bij de start van het traject gezien door een bedrijfsarts. De bedrijfsarts stelt een probleemanalyse op en verwijst indien mogelijk door naar de POB-er. Daarna kunnen gesprekken worden gevoerd door een POB’er, zolang de bedrijfsarts meeleest en verantwoordelijk blijft. Bij twijfel of bij officiële documenten, zoals het inzetbaarheidsprofiel (IZP), komt de bedrijfsarts opnieuw in beeld. 

Maar hoe werkt dat dan precies, als iemand anders gesprekken voert namens de bedrijfsarts? Dat heeft alles te maken met taakdelegatie. 

Kopie van 02_Process_Infographics (1)

Wat is taakdelegatie – en hoe werkt dat in de praktijk? 

Nu je weet hoe de taakverdeling werkt, is het ook belangrijk om te begrijpen wat je inhoudelijk mag verwachten van een gesprek met een POB’er. 

De POB’er werkt onder taakdelegatie van de bedrijfsarts. Dat betekent dat een bedrijfsarts bepaalde taken door een andere professional laat uitvoeren, zoals een POB’er. De bedrijfsarts blijft eindverantwoordelijk.   

In de praktijk ziet dat er zo uit: 

  • De casemanager plant het spreekuur in bij de bedrijfsarts
  • De bedrijfsarts stelt probleemanalyse op en wijst taken toe 
  • De POB’er voert het gesprek en legt alles zorgvuldig vast 
  • De bedrijfsarts leest mee, fiatteert het advies en stuurt bij waar nodig 

Taakdelegatie is juridisch vastgelegd, medisch verantwoord én efficiënt: het maakt de zorg toegankelijker, terwijl de kwaliteit behouden blijft. 

Wat betekent dit voor de inhoud van een gesprek? 

In een gesprek met de POB-er wordt net als door de bedrijfsarts of arboarts de medische situatie uitgevraagd en samen met de medewerker gekeken wat de beperkingen betekenen voor het werk, welke mogelijkheden er zijn in de re-integratie, de eventuele belemmeringen die er zijn en wat de werkgever voor iemand kan betekenen in de opbouw van de werkzaamheden. 

Deze bevindingen en adviezen wordt vastgelegd in de terugkoppeling richting de werknemer en werkgever.  

Voorbereiden op het POB-gesprek: rol van HR en werkgever 

Voorafgaand aan het spreekuur met een POB’er heeft de werkgever of HR-professional vaak vragen over de situatie van de zieke medewerker. Die kunnen variëren van zorgen over de voortgang tot vragen over inzetbaarheid of gedrag. Door deze vragen vóóraf te formuleren en via de casemanager door te geven, krijgt de POB’er direct context. Dat maakt het gesprek doelgerichter en zorgt ervoor dat signalen sneller worden opgepakt en, waar nodig, worden teruggekoppeld aan de bedrijfsarts. 

Tegelijk is het belangrijk dat de medewerker zich vrij voelt in het gesprek en geen druk ervaart vanuit de organisatie. Houd er rekening mee dat niet elk gesprek met de arbodienst standaard een terugkoppeling oplevert. Zeker als een medewerker zélf contact opneemt, bijvoorbeeld via een arbeidsomstandighedenspreekuur, dan is er sprake van vertrouwelijkheid. Dat betekent dat jij als werkgever niet altijd op de hoogte bent – en dat hoeft ook niet. 

Zo houd je als werkgever regie in het verzuimproces 

In dit artikel heb je gelezen wie welke rol vervult: de bedrijfsarts als eindverantwoordelijke, de arboarts met dezelfde bevoegdheden, en de POB’er als ondersteuner bij gesprekken zonder medische beoordeling. Zo krijg je als HR-professional beter zicht op het proces – en kun je medewerkers met vertrouwen begeleiden. 

Bij ADXpert werken we met vaste casemanagers die samen met het medische team zorgen voor korte lijnen, duidelijke taakverdeling en een persoonlijke aanpak. Zo zorgen we dat jij weet wat je kunt verwachten – en je medewerker ook. Want: wie weet wie de POB’er is, voorkomt misverstanden en houdt grip op het verzuimproces. 

Plan een vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.