We begrijpen dat dit proces behoorlijk complex kan zijn. Veel werkgevers worstelen met vragen zoals: 'Wat houdt mijn rol als eigenrisicodrager precies in?' of 'Hoe voorkom ik fouten die mij onnodig tijd en geld kosten?'
In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat het betekent om eigenrisicodrager te zijn voor de Ziektewet, welke rol het UWV speelt, en welke praktische stappen je kunt volgen als een werknemer ziek uit dienst gaat.
Als een werkgever eigen risicodrager is voor de Ziektewet, betekent dit dat de werkgever zelf verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Ziektewet voor (ex-)werknemers. Dit houdt in dat de werkgever onder andere de Ziektewet-uitkeringen en re-integratie van zieke (ex-)werknemers zelf dient te regelen en te bekostigen. Het nemen van deze verantwoordelijkheden vereist niet alleen financiƫle inzet, maar ook een proactieve benadering om ervoor te zorgen dat zieke werknemers effectief worden ondersteund in hun herstel en re-integratie in het arbeidsproces.
Wanneer een werknemer ziek uit dienst gaat, dient de werkgever als eigen risicodrager voor de Ziektewet de volgende 3 stappen te doorlopen:
Het is van groot belang dat werkgevers die eigen risicodrager zijn voor de Ziektewet de procedure bij ziek uit dienst gaan zorgvuldig en nauwgezet volgen. Dit omvat onder andere het tijdig melden van ziekte bij het UWV, het faciliteren van Ziektewetuitkeringen en re-integratie en verzuimbegeleiding door een gecertificeerde arbodienst. Voor werkgevers die behoefte hebben aan ondersteuning bij eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet, kan samenwerking met een ervaren partner zoals ADXpert helpen om valkuilen te vermijden en processen te stroomlijnen.
Het UWV speelt een centrale rol in de afhandeling van ziektegevallen en de uitkering van Ziektewet-uitkeringen. Werkgevers dienen nauw samen te werken met het UWV en de richtlijnen en procedures van het UWV te volgen om de rechten en plichten met betrekking tot eigen risicodragerschap voor de Ziektewet correct na te leven. Door de juiste stappen te volgen en de benodigde verantwoordelijkheden te dragen, kunnen werkgevers als eigen risicodrager voor de Ziektewet op een zorgvuldige wijze omgaan met ziek uit dienst gaande werknemers, en tegelijkertijd voldoen aan de wettelijke verplichtingen en zorgplicht jegens deze werknemers.
Het zelf begeleiden van de zieke ex-werknemer heeft de volgende drie voordelen:
Praktische aandachtspunten voor het zelf uitvoeren van de Ziektewet zijn het voeren van een gescheiden verzuimregistratie en het verlonen met een apart loonheffingsnummer. Dat zijn eenvoudig te regelen zaken. Echter in de praktijk van ADXpert zien we dat dit weleens misgaat.
Om ervoor te zorgen dat deze praktische aspecten correct worden afgehandeld, is het raadzaam om samen te werken met een ervaren partner die bekend is met de complexiteiten van eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet.
Bij ADXpert hebben we de expertise en ervaring om werkgevers hierbij te ondersteunen. Door de samenwerking met een gecertificeerde arbodienst en het volgen van de juiste stappen, kunnen werkgevers niet alleen voldoen aan hun verantwoordelijkheden maar ook op een zorgvuldige wijze omgaan met ziek uit dienst gaande werknemers. Indien u meer informatie wenst over het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.