Stress. Het kruipt langzaam onder je huid, vaak zonder dat je het doorhebt. Misschien herken je het: eindeloos piekeren, vermoeid wakker worden, je geduld verliezen om de kleinste dingen. Totdat je op een punt komt dat het niet meer gaat. Je weet dat je hulp nodig hebt, maar waar begin je?
Als coach heb ik de afgelopen jaren veel mensen begeleid die precies op dat punt stonden. Mensen die vastliepen in hun hoofd, hun grenzen niet meer herkenden, en vooral: zichzelf waren kwijtgeraakt. Vanuit mijn expertise in onder andere Acceptance and Commitment Therapy (ACT) werk ik met het hoofd-hart-lijf programma: een aanpak die helpt om weer in contact te komen met wie je écht bent — niet met wat je hoofd allemaal vindt dat je moet zijn.
In dit artikel lees je hoe zo’n coachingstraject eruit kan zien. Je ontdekt welke stappen we doorlopen, welke inzichten mijn coachee opdeed, en hoe zij uiteindelijk weer rust en balans vond. Misschien herken jij jezelf in haar verhaal en zie je dat er ook voor jou een weg terug is.
Op een zonnige ochtend stapte mijn coachee voor het eerst bij me binnen, op zoek naar hulp voor haar stressklachten. Op advies van de bedrijfsarts had ze besloten hulp te zoeken voor haar stressklachten. Ze vertelde me over haar constante gepieker, de hoofdpijn die haar dagen beheerste, en de slapeloze nachten die haar energie opslokten. Deze klachten leidden tot prikkelbaarheid, stress en angst, waardoor ze besloot hulp te zoeken.
Deze jonge vrouw, een denker in hart en nieren, had de neiging om alles te overdenken en taken uit te stellen omdat ze het perfect wilde doen. Ze hoopte met de stress- en burn-outbegeleiding een betere balans te vinden en beter te leren omgaan met druk en deadlines. Door haar verhaal en deze hulpvraag wilde ik in de coaching haar helpen een balans te vinden tussen denken, voelen en handelen. Vanuit Acceptance and Commitment Therapy (ACT in coaching) paste ik het hoofd, hart, lijf programma toe. Dit programma helpt om afstand te nemen van de strenge regels (programmering) van je hoofd, bewust te voelen met je lijf wat je zelf vindt van die programmering, en of die past bij wie je zelf zou willen zijn. En keuzes te maken vanuit je hart, door te onderzoeken wat je diep in je hart eigenlijk zou willen doen met je leven.
In onze eerste gesprekken richtten we ons op het opladen. We begonnen met het bijhouden van een stressdagboek. Dit dagboek werd een spiegel die haar liet zien wat haar stress veroorzaakte. Ze ontdekte patronen en herkende de momenten waarop haar energie werd opgeslokt. Samen brachten we haar stressbronnen in kaart en werkten we aan het herstel van haar energie en balans.
Naarmate de weken verstreken, gingen we dieper in op het oplossen van haar problemen. Zowel haar sociale omgeving als werk kwamen aan bod. Een belangrijke opdracht was het in kaart brengen van energienemers en energiegevers. Dit gaf haar inzicht in wat haar energie kostte en wat haar juist energie gaf. Ze begon te begrijpen hoe ze haar leven kon vormgeven op een manier die haar energie gaf in plaats van nam.
In de coachgesprekken oefenden we hoe je kunt inchecken in je lijf om te voelen en hiermee te herkennen en erkennen wat er speelt. Deze momenten dienden tegelijk ook als herstelmoment. Doordat mijn cliënt hier thuis en op het werk mee ging oefenen, werd dit meer een gewoonte. Ze leerde haar piekergedachten met meer afstand te bekijken door haar verstand te typeren. Dit gaf haar de ruimte om haar gedachten te observeren zonder erin verstrikt te raken.
Het was mooi om te zien hoe zij weer balans vond. Ze kreeg handvatten om in balans te blijven, zelfs als er weer een stressvolle periode zou aankomen. Door zichzelf beter te leren kennen en te handelen naar wat belangrijk voor haar is, vond ze meer balans in hoofd, hart en lijf.
De weg die mijn coachee heeft afgelegd, laat zien dat stress- en burn-outbegeleiding meer is dan alleen het aanpakken van klachten. Het gaat om het herontdekken van je eigen veerkracht en het vinden van een duurzame balans die past bij de persoon zelf.
Misschien herken jij jezelf in dit verhaal. Het constante piekeren, de uitputting, het gevoel geleefd te worden. Dan weet je nu: herstel is mogelijk. Met de juiste begeleiding kun je stap voor stap terugkomen bij jezelf, en leren omgaan met druk en verwachtingen op een manier die bij jou past.
Als jij merkt dat stress je leven steeds meer beïnvloedt, is het verstandig dit te bespreken met je werkgever of bedrijfsarts. Via de arbodienst is het vaak mogelijk om begeleidingstrajecten zoals dit in te zetten. Dit artikel laat zien hoe zo’n traject eruit kan zien, wat het oplevert, en hoe je — ook als alles even te veel lijkt — weer perspectief kunt vinden.